Udstyr

Det vigtigste udstyr for en orienteringsløber er kort og kompas! Kortet “hører til” de enkelte arrangementer, mens kompasset er noget, den enkelte løber selv medbringer. Man behøver ikke at have et kompas for at begynde at løbe o-løb. Klubben har et udvalg af kompasser, som de nye løbere i klubben kan låne.
 
Det kan anbefales, at man selv investerer i et ordentligt kompas. Det er fx vigtigt, at kompasnålen er stabil når man kigger på kompasset i løb. Den tid det tager for kompasnålen at dreje på plads, er med tiden (når man bliver mere rutineret) også en væsentlig faktor. Et rimeligt nybegynder kompas kan fås for 150 – 200 kr. Et rigtigt godt kompas kan fås for det dobbelte i klubbens “butik” – se udvalg mv her. Snak med én af de erfarne i klubben, inden du investerer i et nyt kompas, så du kan få nogle gode råd.

Orienteringsløbere ikke har brug for helt det samme udstyr, som fx motionsløbere, atletikudøvere osv. Vores sport stiller anderledes krav til påklædning og fodtøj.

Når man er nybegynder i o-sporten, kan man sagtens klare sig med almindelige, lange tights og et par almindelige løbesko. Men det særlige orienteringstøj og de specielle o-sko er værd at investere i, når man løber o-løb regelmæssigt. Når man er nået til at løbe mellemsvære baner, hvis man vil prøve kræfter med o-løb i Sverige, så vil o-sko og o-tøj være meget gode hjælpemidler!
 
Orienteringssko er lavet af kunststof. De har knopper (dupper) under sålen, er smalle og lette i forhold til almindelige løbesko. Knopperne under o-skoene hjælper løberne til at kunne få fodfæste på de ofte mudrede og smattede steder vi løber rundt.

Trimtex T-shirt

O-skoene har ikke alt det stødabsorberende materiale som almindelige løbesko er forsynet med. Derfor er de naturligvis heller ikke velegnede til en løbetur på asfalt og skovveje. Men når man løber på små stier og i terræn er de uovertrufne. Overdelen på o-skoen er tynd og “plastikagtig” i forhold til almindelige løbesko. Det er bla. for at gøre skoen let – også i våd tilstand. Der er ikke meget der “suger vand” i en o-sko – og det er helt bevidst! De kendte mærker indenfor o-sko er VJ, Jalas og Silva.

Orienteringstøjet er lavet af tyndt nylon, der er let, også i våd tilstand, rivfast, groftvævet – og dermed til at ånde i – samt hurtigttørrende.

Mange løber i dag i o-tights i stedet for o-bukser. Det er bla. fordi tights ikke så nemt hænger fast i grene og kratværk. O-tights er af en kraftigere kvalitet end de tights man normalt finder i sportsbutikkerne. Nogle løber også med benbeskyttere, som beskytter underbenet mod slag og riv fra “krat”. For tøjet bliver revet! Når man løber mellemsvære baner (hvis ikke før), kommer man i nærkontakt med naturen på en måde, som ofte går ud over tøjet. Derfor skal det være rivfast, så man kun får begrænsede skader, og ikke flænser buksebenene helt op efter et møde med et brombærkrat.

Under o-tøjet har man i den kolde del af året brug for “superundertøj”. Det er kort- eller langærmet trøje og kort- eller langbenet underbuks, fx fremstillet af polyester og af mærkerne Craft eller Helly Hansen. Undertøjet kan købes i almindelige sportsbutikker.

De forskellige klubber har orienteringstøj i eget “design”, så man kan spotte sine klubkammerater lynhurtigt bare på tøjet. Lillerød IF har også deres eget design i o-tøj.

Hvor køber man det?

O-sko og orienteringstøj kan ikke købes i almindelige sportsforretninger.

Orienteringssko kan kun købes i specialforretninger for orienteringsudstyr. På Sjælland findes Løberen, O-butikken Sjælland og i Jylland er Møller sport. Ved de lidt større orienteringsløb så møder butikken op med en stand. Der kan man fx prøve sko og finde det par, der lige passer én. Man kan også købe pr. postordre, hvis éns størrelse mangler.

Kompasser kan man købe i de fleste sportsforretninger. Men udvalget er større og rådgivningen er bedre, hvis man køber det hos orienteringsbutikkerne.
Klubben sælger vores eget særlige orienteringstøj.

Læs her om klubbens udvalg og hvordan du køber. Med jævne mellemrum supplerer klubben op med de størrelser, der mangler i udvalget. Desuden kan man som ungdomsløber være heldig og finde en ældre ungdomsløber, der er vokset fra sit udstyr – som man måske kan købe brugt. På klubbens hjemmeside kan du se hvordan tøjet ser ud og hvad prisen er.

Elektroniske kontrol- og tidstagningssystemer

Elektroniske kontrol- og tidstagningssystemer (forkortet EKT) er ved at vinde indpas ved orienteringsløb, hvorfor klubben er ved at anskaffe løberbrikker til ungdomsløberne til de to kendte systemer, EMIT og SPORTIdent.

SI brik
SI brik

Klubben disponerer over ca. 30 SportIdent-brikker og 5 EMIT-brikker, der udlånes gratis til klubbens ungdomsmedlemmer. Såfremt disse brikker ikke benyttes af ungdomsmedlemmer, kan klubbens voksne medlemmer leje brikkerne for et mindre beløb.

Brikkerne administreres af tilmelderen og evt lejebeløb opkræves sammen med startafgifter.

Comments are closed.